Veelgestelde vragen

1. Kan iemand na overlijden altijd in zijligging gelegd worden ?

Ja, dat kan, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Als er bij het opbaren een lichte balseming (thanatopraxie) wordt toegepast kan het lichaam op elk gewenst moment in zijligging gelegd worden. In geval het lichaam gekoeld wordt zal rigor mortis de 24 tot 36 uur aanhouden. Het lichaam blijft daarna ook koud en verstijfd door de koeling. In zijligging leggen kan als de temperatuur tijdelijk omhoog gebracht wordt. In zijligging opgebaard koelen kan ook, waarna het lichaam op elk moment in de kist gelegd kan worden.

2. Passen de PU-REST kisten in een standaard graf ?

Ja, de standaard graven zijn tegenwoordig breder dan ze vroeger waren, vaak 100 cm breed. Dit is geen voorgeschreven maat, dus even doorgeven aan de begraafplaats dat de kist iets breder is, is aan te bevelen. De PU-REST kisten zijn standaard niet breder dan 75 cm. Ze zijn korter dan de kisten voor gestrekte ligging. 

3. Kunnen de PU-REST kisten door de deur ?

Ja, de kisten zijn breder, maar zullen met een breedte van 75 cm. door een deuropening gedragen worden. Bochten nemen is lastig, dus het is wel van belang goed te bepalen waar de overledene in de kist gelegd wordt, zodanig dat de kist naar buiten gedragen kan worden.

4. Hoe worden de PU-REST kisten gesloten ?

Een kist hoeft niet "op slot". Ze worden met rijgkoord dichtgemaakt. Er wordt een tekening als handleiding bijgevoegd.

5. Zijn de kisten allemaal geschikt voor een crematie ?

Ja, na een uitgebreide test bij het LVC, Landelijke Vereniging van Crematoria, en bij Yarden zijn alle kisten geschikt bevonden voor crematie.

6. Kun je aan de kist zien dat de overledene in zijligging ligt ?

Ja, dat kun je zien, doordat de kisten breder en korter zijn.

7. Wat wordt er met de PU-REST kisten meegeleverd ?

Bij de kisten zit een matras van ongebleekt katoen, gevuld met kleine houtvezels en speltkaf (beide stofvrij en op natuurlijke wijze schoongemaakt). Het matras kan in de gewenste vorm geplooid worden. Er zit een kussen bij van hetzelfde materiaal en een flanellen doek van ongebleekt katoen om de overledene toe te dekken. 

8. Hoe kun je een kist bestellen ?

Vanaf 1 juni 2016 zal de 'dome hout' 7 dagen per week, landelijk leverbaar zijn via de uitvaartbegeleiders.  De 'dome hout' zal ook aangeboden worden als traditionele kist voor gestrekte ligging. 

De andere kisten uit de PU-REST serie zullen op verzoek geproduceerd worden en een levertijd hebben van maximaal 5 dagen.